Начин на приготвяне
1. В малка купичка сипваме половин чаена чаша топла вода, не гореща, добавяме захарта и маята, разбъркваме добре и оставяме да шупне за 15 минутки. Трябва да си удвои размера.
2. Докато чакаме маята, в дълбока купа пресяваме брашното и правим кладенче. В него чукваме двете яйца, слагаме щипка сол и 6 супени лъжици олио.
3. Затопляме чаената чаша с прясно мляко в микровълновата, но не трябва да е много гореща за да не се опарите, докато месите тестото.
4. Когато маята е готова я изсипваме в кладенчето при брашното и другите съставки. Започваме с ръце да месим в купата докато не се омешат добре съставките. През това време наливаме и по малко количество от прясното мляко. Когато сместта в купата се е сгъстила я вадите върху плота, който сте поръсили предварително с брашно за да не залепне. Там започвате да месите тестото за около 15 минути, докато стане много, много меко и пухкаво тесто.
5. След това намазвате една дълбока купа с олио и слагате тестото в нея и я завивате с чиста кърпа и оставяте да втаса за 1 час в затворена фурна.
6. През това време нарязвате на кръгчета маслините. Аз съм използвала безсолни черни маслини и солени зелени маслини вътре с чушка. Внимавайте в балансирането на вкусовете на маслините, за да не стане прекалено солена питата.
7. Когато е втасало тестото го изваждаме и докато е още в купата го натискаме с юмрук в центъра му за да излезе въздуха. Няма нужда от повече месене.
8. Разделяме тестото на три равни топки. Разточваме всяка топка и поръсваме обилно с маслини. След това я навиваме като руло и режем на равни филийки. Нареждаме ги в намазнена тавичка. Така правим с всички топки. След като сме наредили всички филийки в тавичката ги намазваме с жълтъка и поръсваме с микса от семки.
9. Слагаме питката да се пече в предварително нагрята фурна на 180 градуса отгоре и отдолу с вентилатор за около 40 минутки.
10. След като е готова я вадим и я завивам с чиста кърпа за да попие парата, а и за да остане по-дълго време топла.
Пухкавата маслинова пита е готова.
Коментари