Начин на приготвяне
Започнете с приготвяне на мус за пълнеж на рулцата, така той ще има време да стегне в хладилника.
Хидратирайте желатина в студена вода.
Загрейте 100 мл от сметаната и в нея натрошете турона. Тази испанска халва е много подходяща за приготвяне на различни коледни вкусотии, но ако не разполагате с нея, я заменете с някоя от другите посочени съставки, като малко намалите грамажа, ако използвате дулсе де лече или кондензирано мляко, тъй като са малко по-сладки от турона.
Стоплената хомогенна смес дръпнете от огъня и оставете за 2 минути, леко да спадне температурата.
Сложете хидратирания лист желатин, добре отцеден от водата и разбъркайте.
Оставете да изстине за 20-30 минути.
Разбийте останалите 200 мл сметана на пухкав крем. По-лесно сметаната се разбива, ако е била в хладилник.
Сипете сместа с турона при нея и разбъркайте с плавни движения до хомогенност.
Приберете муса в хладилник да стяга.
За блата разбийте яйцата със захарта и щипка сол - 4 минути на водна баня при слаба температура и после още 4 минути без температура като добавите и меда.
Пресейте брашното и бъркайте с кръгообразни движения до интегрирането му.
Сипете и заравнете пухкавата смес в тава с размери 30х40, покрита с пласт хартия за печене.
Пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 8-10 минути.
Внимателно повдигнете готовия блат от тавата и го прехвърлете върху плот. Както си е с хартията, нарежете с кухненска ножица първо напречно през средата, а после всяка от половинките на още три парчета, общо 6. По желание може да нарежете блата и на по-малки части за още по-миниатюрни дънерчета.
Действайте бързо, за да не изстива, и още горещи, навийте на рулца всяка от изрязаните части. Оставете така да изстинат.
Отвивайте всяко малко сладко руло, слагайте от муса и навивайте отново. Готовите подреждайте върху решетка на разстояние едно от друго.
Самата решетка с рулцата сложете върху тава или силиконова повърхност, за да може лесно да оберете впоследствие оттеклият се шоколад от ганаша.
Загрейте на скаб огън (45 градуса) водата и шоколада. Когато получите плътен и гладък крем, поливайте с него рулцата и си помагайте с шпатула, за равномерното им покриване от всички страни. Оттеклия се шоколад на дъното на тавата обирайте с шпатулата, за да сложите и него.
Изчакайте да стегне за няколко минути.
С вилица направете ивици по дължина и така създайте шарка на автентичен дънер.
Приберете в хладилника, за да се втвърди шоколадът, а преди да поднесете тези очарователни коледни дънерчета ги поръсете с пудра захар, за да изглеждат заснежени.
Коментари