Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Обреден хляб за Великден

Обреден хляб за Великден

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Обреден хляб за Великден1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
12
"Традицията повелява на празничната трапеза да сложите и традиционния Великденски хляб"

Необходими Продукти

  • за закваска
  • прясно мляко - 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • за тестото
  • брашно - 1, 5 кг
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 3 капки
  • захар - 2 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • олио - 30 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква с леко затопленото мляко и захарта и след като шупне, се слага в кладенче от пресятото брашно. Добавя се солта, содата, гасена с оцет, олиото и 3 от яйцата.

Всичко се разбърква и се добавя по малко студено прясно мляко, докато тестото стане средно меко и гладко. При нужда се добавя още мляко. Оставя се да втаса на топло.

Замесва се отново и се оставя пак да втаса. Отделя се тесто колкото два домата, от него се прави украсата. Останалото тесто се слага в намазана с мазнина тава, като леко се сплесква.

От останалото тесто се правят пиленца и се слагат с човки, насочени една към друга, върху питката. Може да направите украсата според вашия вкус и възможности. Хлябът се намазва с разбитото яйце и се пече на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: