Начин на приготвяне
Рецептата за пълнени чушки с боб е традиционна за пловдивското село Труд и това е една от гозбите, които задължително присъстват на трапезата за Бъдни вечер.
1. Бобът може да се накисне във вода от предишната вечер, за да се свари по-лесно. Може и да се вари директно, но ще отнеме малко повече време. Ключово е да се изхвърлят две води при варенето, за да нямаме после чревни смущения. По време на варенето НЕ се слага сол. Не е невъзможно да ползвате боб от консерва, за да спестите време, но ще се обогатите с малко консерванти...
2. Сухите пиперки се заливат с вряла вода и се оставят да омекнат. Водата след това не се изхвърля.
3. Бобът се отцежда от водата и докато е още топъл, към него се добавя ситно нарязан праз, олио (около 10 с.л.), сминдух и джоджен. Добавя се доматеното пюре. На село обаче не правим доматено пюре, а слагаме лютеница на боба и аз приготвям гозбата по този начин.
Домашната лютеница много обогатява вкуса на боба. Не слагайте купешка лютеница, която е продукт на масово производство! Ако нямате домашна лютеница, заменете с качествено доматено пюре. Всичко се разбърква много добре, опитва се на сол и се посолява при нужда, но ние винаги оставяме плънката леко безсолна, защото след това се добавя зелева чорба, която е предостатъчно солена!
4. Пиперките се отцеждат от водата и се пълнят с плънката.
5. Подреждаме пиперките в тавичка и добавяме течност един пръст на дъното. Ползвам равни части ярмия (така в село Труд наричат саламурата на киселото зеле) и водата, в която са били чушките (обикновено 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. ярмия). Разбира се, може да спестите зелевата чорба и да ползвате само водата от чушките.
6. Поливам чушките с малко олио и слагам във фурната да се пекат пълнените чушки за Бъдни вечер. Пече се около половин час след завиране на водата или докато пълнените чушки с боб от село Трън получат кафеникав загар тук-там и голяма част от водата се изпари.
Допълнителни бележки:
Другата ми баба - Катерина, приготвяше плънката по същия начин, но я обогатяваше с шепа ситно счукани орехи.
Сполай Ви и весели празници!