Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пълнени Чушки»Пълнени чушки с боб от село Труд

Пълнени чушки с боб от село Труд

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k274673
Пълнени чушки с боб от село Труд2 / 2
14/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
6
"Наближава времето за пълнените чушки с боб и тук си имаме една страхотна рецепта от село Труд"

Необходими Продукти

  • зрял боб - 2 ч.ч.
  • праз - 1 стрък
  • доматено пюре - 400 г
  • джоджен - 1 с.л.
  • сминдух - 1 с.л.
  • олио
  • сол - на вкус
  • сушени пиперки - червени
  • зелев сок - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата за пълнени чушки с боб е традиционна за пловдивското село Труд и това е една от гозбите, които задължително присъстват на трапезата за Бъдни вечер.

1. Бобът може да се накисне във вода от предишната вечер, за да се свари по-лесно. Може и да се вари директно, но ще отнеме малко повече време. Ключово е да се изхвърлят две води при варенето, за да нямаме после чревни смущения. По време на варенето НЕ се слага сол. Не е невъзможно да ползвате боб от консерва, за да спестите време, но ще се обогатите с малко консерванти...

2. Сухите пиперки се заливат с вряла вода и се оставят да омекнат. Водата след това не се изхвърля.

3. Бобът се отцежда от водата и докато е още топъл, към него се добавя ситно нарязан праз, олио (около 10 с.л.), сминдух и джоджен. Добавя се доматеното пюре. На село обаче не правим доматено пюре, а слагаме лютеница на боба и аз приготвям гозбата по този начин.

Домашната лютеница много обогатява вкуса на боба. Не слагайте купешка лютеница, която е продукт на масово производство! Ако нямате домашна лютеница, заменете с качествено доматено пюре. Всичко се разбърква много добре, опитва се на сол и се посолява при нужда, но ние винаги оставяме плънката леко безсолна, защото след това се добавя зелева чорба, която е предостатъчно солена!

4. Пиперките се отцеждат от водата и се пълнят с плънката.

5. Подреждаме пиперките в тавичка и добавяме течност един пръст на дъното. Ползвам равни части ярмия (така в село Труд наричат саламурата на киселото зеле) и водата, в която са били чушките (обикновено 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. ярмия). Разбира се, може да спестите зелевата чорба и да ползвате само водата от чушките.

6. Поливам чушките с малко олио и слагам във фурната да се пекат пълнените чушки за Бъдни вечер. Пече се около половин час след завиране на водата или докато пълнените чушки с боб от село Трън получат кафеникав загар тук-там и голяма част от водата се изпари.

Допълнителни бележки:

Другата ми баба - Катерина, приготвяше плънката по същия начин, но я обогатяваше с шепа ситно счукани орехи.

Сполай Ви и весели празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: