Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Празнична торта с шоколад и пекан

Празнична торта с шоколад и пекан

Празнична торта с шоколад и пекан
Снимка: Росица Петрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Настроението е повече от празнично с тази торта с шоколад и пекан - всеки ден може да се превърне в специален с нея"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 4 бр.
  • вода - 40 мл (гореща)
  • захар - 200 г
  • брашно - - 180 г
  • бакпулвер - 5 г
  • какао - 25 г
  • крем
  • сметана - 250 мл
  • кондензирано мляко - 200 г
  • желатин - 7 г
  • сини сливи - 200 г (сушени)
  • шоколад - 50 г
  • пекан - 50 г орехи
  • за сиропиране
  • компот от сливи - 200 мл
  • глазура
  • шоколад - 150 г
  • краве масло - 100 г
  • за декорация
  • бадем - филиран
  • орехи - пекан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с направата на блатовете. Те ще бъдат два броя.

Отделете жълтъците от белтъците в отделни купи.

Разбийте жълтъците с миксер и налейте към тях горещата вода при непрекъснато бъркане. След това прибавете около 170 г от захарта и продължете с разбъркването.

Измийте представките на миксера и ги подсушете. Разбийте белтъците с щипка сол, докато станат на пяна. След това прибавете останалата захар (30 г) и продължете да бъркате, докато захарта се стопи и сместа образува меки връхчета.

Прибавете разбитите белтъци към другата смес лъжица по лъжица, бъркайки с шпатула в една посока.

Пресейте брашното, бакпулвера и какаото и прибавете и тях. Разбъркайте внимателно, за да не спадне обема на сместа.

Застелете тава с откопчаващ се борд 24 см с хартия за печене.

Може да изпечете наведнъж и след това да разрежете блата на две части или да изпечете два отделни блата. Времето за печене ще е различно при двата варианта.

Аз изпекох два блата на 170 градуса за около 15-17 минути всеки. Ако печете един блат времето ще е около 30 минути. Най-добре проверявайте с клечка.

Оставете блатовете да се охладят напълно върху решетка.

През това време направете крема.

Нарежете на ситни парченца сушените сини сливи и шоколада.

Накиснете желатина в 40-50 мл студена вода и го оставете за 10 минути да набъбне. След това го сложете в съд на водна баня, за да се втечни.

Разбийте сладкарската сметана с миксер.

Към кондензираното мляко прибавете желатина и разбъркайте.

Добавете ги към сметаната и отново разбъркайте с миксера.

Накрая прибавете сушените сливи, шоколада и орехите.

След като блатовете са се охладили може да сглобите сметановата торта.

На дъното на подходяща чиния сложете първо единия блат. Стегнете с борда на формата, в която сте пекли около блата и сиропирайте с компота от сливи.

Разпределете равномерно половината от крема. Отгоре сложете втория блат, отново сиропирайте и сложете останалия крем.

Поставете тортата в хладилник за 4-5 часа. Може и за една нощ.

След това направете глазурата.

В съд на водна баня сложете шоколада и маслото, за да се разтопят. С тази глазура залейте празнична торта със сушени сливи, шоколад и пекан.

Декорирайте с филиран бадем и цели ядки пекан и върнете в хладилника за още час-два.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: