Начин на приготвяне
Започнете с направата на блатовете. Те ще бъдат два броя.
Отделете жълтъците от белтъците в отделни купи.
Разбийте жълтъците с миксер и налейте към тях горещата вода при непрекъснато бъркане. След това прибавете около 170 г от захарта и продължете с разбъркването.
Измийте представките на миксера и ги подсушете. Разбийте белтъците с щипка сол, докато станат на пяна. След това прибавете останалата захар (30 г) и продължете да бъркате, докато захарта се стопи и сместа образува меки връхчета.
Прибавете разбитите белтъци към другата смес лъжица по лъжица, бъркайки с шпатула в една посока.
Пресейте брашното, бакпулвера и какаото и прибавете и тях. Разбъркайте внимателно, за да не спадне обема на сместа.
Застелете тава с откопчаващ се борд 24 см с хартия за печене.
Може да изпечете наведнъж и след това да разрежете блата на две части или да изпечете два отделни блата. Времето за печене ще е различно при двата варианта.
Аз изпекох два блата на 170 градуса за около 15-17 минути всеки. Ако печете един блат времето ще е около 30 минути. Най-добре проверявайте с клечка.
Оставете блатовете да се охладят напълно върху решетка.
През това време направете крема.
Нарежете на ситни парченца сушените сини сливи и шоколада.
Накиснете желатина в 40-50 мл студена вода и го оставете за 10 минути да набъбне. След това го сложете в съд на водна баня, за да се втечни.
Разбийте сладкарската сметана с миксер.
Към кондензираното мляко прибавете желатина и разбъркайте.
Добавете ги към сметаната и отново разбъркайте с миксера.
Накрая прибавете сушените сливи, шоколада и орехите.
След като блатовете са се охладили може да сглобите сметановата торта.
На дъното на подходяща чиния сложете първо единия блат. Стегнете с борда на формата, в която сте пекли около блата и сиропирайте с компота от сливи.
Разпределете равномерно половината от крема. Отгоре сложете втория блат, отново сиропирайте и сложете останалия крем.
Поставете тортата в хладилник за 4-5 часа. Може и за една нощ.
След това направете глазурата.
В съд на водна баня сложете шоколада и маслото, за да се разтопят. С тази глазура залейте празнична торта със сушени сливи, шоколад и пекан.
Декорирайте с филиран бадем и цели ядки пекан и върнете в хладилника за още час-два.
Да ви е сладко!