Начин на приготвяне
Патицата се измива, осолява и се оставя осолена да почине за 10 минути.
През това време почистваме морковите и ги режем на доста едри парчета, дълги поне 2 см.
Взимаме съд с капак за печене във фурна, ако нямаме с капак, се ползва фолио за печене и тава.
В съда сипваме 1 ч.ч. осолена вода, поставяме патицата и подреждаме морковите.
Поставя се в загрята фурна на 200°C и се пече 1 час под капак. Наблюдава се да не ври силно, но ако това стане, се намалява до 170°C.
Приготвя се глазурата: сок от портокал (прецеден) с мед и горчица, бърка се до хомогеност. Обелват се картофите.
След един час печене се маха капакът и се подреждат обелените картофи около печената патица. С четка се маже патицата с приготвената глазура за месо.
Пече се още час и 15 мин без капак, като през това време трябва да я вадите от фурната и да я мажете с портокало-медената глазура поне 6-7 пъти.
Ако има патешки дреболии, може да направите пълнена патица с ориз. Ако няма, може да сложите кората от портокала в кухината за повече аромат. Това е по желание.
За рецептата за печена патица с портокалово-медена глазура, но и за други рецепти с патица винаги предпочитам да закупя френска или унгарска патица.