Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Реване»Празнично шоколадово турско реване

Празнично шоколадово турско реване

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Празнично шоколадово турско реване
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Само за около 40 минути може да приготвите това шоколадово турско реване за вашия празник, с което да зарадвате всички гости с неповторимия му вкус"

Необходими Продукти

  • брашно - 60 г
  • грис - 60 г пшеничен
  • захар - 90 г
  • сметана - 200 мл. течна, сладкарска, подсладена
  • яйца - 4 бр. М размер /или 3 бр. XL/
  • прясно мляко - 50 - 60 мл
  • кисело мляко - 1 с.л. кремообразно
  • орехи - за поръсване /или шамфъстък/
  • краве масло - 1 с.л.
  • шоколад - 100 г за разтапяне
  • олио - 1 с.л.
  • за сиропа
  • портокали - 1 бр. кората /3 ивици, без белите части/
  • захар - 300 г
  • вода - 450 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд на водна баня се разбиват захарта и яйцата - на ниска температура, около 6 минути. Дърпат се от котлона и се бият още 6 минути.

Това се прави, за да се избегне добавянето на набухвател. Получава се гъст, пухкав, плътен, светъл крем.

Към получения крем се добавя киселото мляко. Разбърква се хубаво. Следва добавяне на гриса и пресятото брашно - постепенно и внимателно. Сместа се бърка до пълно усвояване на съставките.

Взима се тава за печене 28х18 см. Намазнява се с масло и в нея се изсипва цялата смес. Разпределя се равномерно в цялата тава.

Ако разполагате сладкарска шпатула, може да заравните с нея сместа.

Турското реване се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 мин.

Следва приготвянето на сиропа. Не е необходимо да спазвате правилото топъл блат - охладен сироп или обратното специално в тази рецепта.

На котлон се слагат да се варят портокаловите корички заедно със захарта и 250 мл вода. Съдът не се покрива с капак.

Вари се 10 мин., след което се добавят и останалите 200 мл вода. Вари се за още 15 мин.

Вкусното реване, което вече е готово, се оставя във фурната на отворена врата за най-много 5 мин.

Взима се метално шишче, с чиято помощ се надупчва. Залива се със сиропа и се оставя така да поеме течността и да се охлади. Премахват се корите от портокал.

Накрая сиропираният сладкиш се залива с приготвената от масло (или олио), прясно мляко и разтопен шоколад глазура.

Щом глазурата стане достатъчно твърда, върху празничното шоколадово турско реване се правят розички от сметана с помощта на шприц. Отгоре се поръсват избраните ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: