Начин на приготвяне
В тенджера изсипваме бульона и слагаме на котлона да заври. Можете да ползвате кубче бульон, разтворено в същото количество вода.
Нарязваме, селърито, лука и моркова на кубчета. Отделяме половината лук за телешката кайма.
Във врящия бульон, добавяме нарязания лук, морков и селъри.
В купа смесваме каймата с половината лук, ориза, магданоз и сол на вкус. Оформяме кюфтенца, които овалваме в брашното.
Пускаме кюфтенцата във врящия бульон и намаляваме котлона на половина от мощността му. Оставяме така да къкря около 30 минути.
Смесваме в голяма купа жълтъците, лимоновия сок от половин лимон, царевично брашно (можете дори да го пропуснете, ако ползвате сметана) и млякото или сметаната, което сме избрали за рецептата.
Аз предпочетох сметана за приготвянето на соса. Можете да изберете сосът да е по-течен или по-сгъстен, като регулирате млякото, според течността в тенджерата с фрикасето .
Разбъркваме млечната смес и добавяме в тенджерата с кюфтенцата, разбъркваме за две минути, да се сгъсти сосът. Ако ползвате сметана, когато се охлади, сосчето се сгъстява.
Дърпаме от котлона готовото ястие. Поднасяме телешките кюфтенцата фрикасе за деца, поръсени с магданоз.
Насладете се !
Уточнение: Умишлено не ползвам черен пипер в рецептата, защото е за деца и възрастни с чувствителен стомах .