Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Кюфтета»Телешки кюфтенца фрикасе за деца

Телешки кюфтенца фрикасе за деца

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Телешки кюфтенца фрикасе за деца
Снимка: Ivelina
1 / 3
21/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • телешко месо - 500 г домашно смляно
  • магданоз - 1 връзка
  • лук - 1 нарязан
  • ориз - 2 с.л.
  • моркови - 1 бр.
  • селъри - 1 стрък
  • пармезан - 1 с.л.
  • телешки бульон - 1 кубче
  • брашно - 2 с.л. за овалване
  • телешки бульон - 1.5 л пилешки или зеленчуков
  • сол
  • За крем фрикасе
  • царевично брашно - 1 с.л.
  • мляко - 350/400 мл или течна сметана 200 мл
  • сол
  • лимонов сок - от половин лимон
  • жълтъци - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера изсипваме бульона и слагаме на котлона да заври. Можете да ползвате кубче бульон, разтворено в същото количество вода.

Нарязваме, селърито, лука и моркова на кубчета. Отделяме половината лук за телешката кайма.

Във врящия бульон, добавяме нарязания лук, морков и селъри.

В купа смесваме каймата с половината лук, ориза, магданоз и сол на вкус. Оформяме кюфтенца, които овалваме в брашното.

Пускаме кюфтенцата във врящия бульон и намаляваме котлона на половина от мощността му. Оставяме така да къкря около 30 минути.

Смесваме в голяма купа жълтъците, лимоновия сок от половин лимон, царевично брашно (можете дори да го пропуснете, ако ползвате сметана) и млякото или сметаната, което сме избрали за рецептата.

Аз предпочетох сметана за приготвянето на соса. Можете да изберете сосът да е по-течен или по-сгъстен, като регулирате млякото, според течността в тенджерата с фрикасето .

Разбъркваме млечната смес и добавяме в тенджерата с кюфтенцата, разбъркваме за две минути, да се сгъсти сосът. Ако ползвате сметана, когато се охлади, сосчето се сгъстява.

Дърпаме от котлона готовото ястие. Поднасяме телешките кюфтенцата фрикасе за деца, поръсени с магданоз.

Насладете се !

Уточнение: Умишлено не ползвам черен пипер в рецептата, защото е за деца и възрастни с чувствителен стомах .

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: