Начин на приготвяне
Класическият френски бриош е много ефирен, лек, с привлекателен маслен аромат и вкус. Както се досещате, маслото играе ключова роля тук, затова по-добре изберете качествено.
Съветвам си да използвате и миксер за разбъркаване и омесване на тестото за хляба, тъй като е малко по-особено. Прилича на тестото за козунак.
Вземете уреда и в купата сложете маята, начупена на парченца, и прясното мляко. Разбъракйте, добавете яйцата, предварително пресятото брашно и захарта.
Разбийте за седем минути. Тестото трябва да е меко и еластично, вероятно ще лепне, но това да не ви тревожи.
Добавете солта и кравето масло, разчупено на парченца. Бъркайте още две минути, без прекъсване. Щом тестото е готово, го оставете да втаса за 120 мин., покрито с влажна кърпа.
Когато времето отмине, извадете масленото тесто от купата. Ще ви е по-лесно, ако намазните ръцете си. Оформете го в цилиндрична форма и преместете в голяма правоъгълна тава. Ако нямате такава, може да разделите тестото на две части. Оставете да втаса още вдеднъж за 2-3 часа.
Когато видите, че бриошът е бухнал, намажете с жълтък, който предварително сте разбили хубаво. Печете разкошния френски хляб за половин час на 170-175 градуса. Сложете го на долната решетка, защото при печенето ще бухне още повече.
Същи така, ако видите, че след 15 минути започва да придобива тъмен загар, покрийте го с алуминиево фолио. До 15-та минута от печенето не отваряйте фурната, защото може да прекъснете процеса на бухването.
Ако желаете, може да поръсите готовия бриош с пудра захар или да поднесете без нея, нарязан на филийки.