Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Запеканка с лапад и ориз

Запеканка с лапад и ориз

Илияна ДимоваИлияна Димова
Новак
31120563127
Запеканка с лапад и ориз
Снимка: Илияна Димова
1 / 2
02/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3
"От нас идеята за вечерята, от вас готвенето - добър апетит с тази толкова вкусна запеканка с ориз и лапад"

Необходими Продукти

  • лапад - 200 грама пресен
  • ориз - 2 к.ч.
  • олио - 1/2 к.ч.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • черен пипер
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • червен пипер - 1/2 к.л.
  • масло - 20 грама
  • джоджен
  • Заливка
  • брашно - 1 ч.л.
  • яйца - 1
  • кисело мляко - 1 к.ч.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре лапада и почистете листата му от средните жилки.

Поставете почистения лапад в тенджера и налейте вода, поръсете със сол и оставете да заври.

Щом водата заври и лападът си промени цвета го прехвърлете в цедка и оставете да се отцеди от течността.

Налейте 1/2 к.ч. олио в тиган и запържете наситнения лук и чесън. Поръсете с черен и червен пипер, добавете бланширания лапад.

Разбъркайте и прибавете добре измития ориз, както и натрошения зеленчуков бульон. Налейте 3-4 ч.чаши топла вода.

Добавете към продуктите джоджен на вкус и 20 грама краве масло. Гответе до омекване на ориза и изпаряване на водата. Пресипете сместа в тава.

В купа разбийте яйцето с кисело мляко, брашно и малко сол. Залейте зеленчуковата смес и печете запеканката в загрята фурна до готовност.

Запеканката с лапад и ориз е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: