Начин на приготвяне
В купа изсипвам предварително пресято брашно. Към него добавям солта и захарта. С помощта на вилица или лъжица започвам да разбърквам, докато наливам леко по - леко врялата вода. След като налея водата, замесвам меко тесто и го оставям да си почине. В тавичката, в която си почива, наливам олиото и закривам със стреч фолио.
Докато тестото си почива, правя плънката. Измивам много добре праза и старият лук и ги нарязвам на ситно. Гъбите също ги почиствам и режа на дребничко.
В подходящ съд наливам олиото и след като загрее, запържвам в него лук и праз. Като се позапържат, към тях добавям и гъбите. Разбърквам и ги затварям с капак. След няколко минутки посолявам и подправям с черен пипер. Доливам 50 мл вода и ги оставям да се позадушат.
Когато водата изври, свалям готовата плънка от огъня и добавям киселото мляко.
Днес аз използвах соево мляко, защото постя. Ако Вие не постите, може да ползвате нормално такова. Ако не обичате, пък може и да не го слагате изобщо.
След като плънката беше готова, се заех с тестото.
Разделих го на две равни половинки. Едната оставих в тавичката където си беше, а другата разточих на тънко. Поиздърпах тестото от всички страни, колкото ми беше възможно с ръце, за да стане възможно най - тъничка кора. През цялото време намазнявах с олио, за да ми е по - лесно и да не се къса тестото.
След като стана достатъчно тънко, го сгънах на три, намазах отново с олио и пак сгънах на три. Разточих до големина на тавата ми за печене и прехвърлих в нея. Изсипах плънката, след което повторих същата процедура и с втората част от тестото което поставих в тавата върху плънката.
Предварително бях пуснала фурната да загрее до 180 градуса. Поставих тавата с постната баница на ниското ниво и изпекох, докато баницата придоби приятен златист цвят.
Веднага след като я извадих, я напръсках обилно с вода и завих с чиста кърпа. Изчаках 15-20 минути и след това я разрязах. Исках да я оставя под кърпата за около половин час, но веган баницата ухаеше толкова приятно, че не можах да устоя.
Вярвам, че и на Вас ще се хареса тази Баница с праз и гъби!