Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Вит тиквеник с морков и ябълка

Вит тиквеник с морков и ябълка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Вит тиквеник с морков и ябълка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
25/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Ароматен и много вкусен вит тиквеник с морков и ябълка - ако не сте опитвали досега, време е да го направите"

Необходими Продукти

  • тиква - 300 г (тегло без кора и семки)
  • ябълка - 1 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • захар - 120 г или на вкус
  • канела - 1 щипка или на вкус
  • ванилова захар - 8 г
  • кори за баница - 400 - 450 г
  • олио - 60 - 70 мл.
  • пудра захар за поръсване
  • орехи - 120 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистените и обелени ябълка, тиква и моркови (общото им тегло на почистени да е около 500 г.) се настъргват и посипват със захарта, канелата и ваниловата захар. Разбъркват се и се оставят за 30 минути до 1 час.

Към тях се сипва олиото като се заделя малко от него и се намазва тавата, в която ще печем.

Орехите се запичат на сух тиган и се накълцват на дребно, но не прекалено ситно, за да се усещат в тиквеника и да хрупкат.

Корите се разстилат и две по две се навиват с разпределена по тях плънка от орехи и тиква с морков и ябълка. Подреждат се под форма на охлюв в кръгла тава.

Тиквеника се намазва с олио и пече на 170 градуса в предварително загрята фурна до златист загар. Ако не обичате да ви е хрупкав, се завива още топъл, за да омекне.

Когато изстине готовият тиквеник се поръсва с пудра захар и поднася.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: