Начин на приготвяне
Първата стъпка от приготвянето на ориза със зеленчуци е обработването на зеленчуците - измийте, почистете и ги нарежете. Чушката и тиквичката на едно, а чесъна и доматите - на ситно.
Хубаво е да обелите доматите. Може да го направите по-бързо, ако ги пуснете за секунди в гореща вода.
В дълбок и широк тиган сипете зехтин и запържете чушките и тиквичките. След кратко време прибавете чесъна, объркайте добре, за да поемат от аромата му.
Аз не използвам подправки, но вие може да овкусите с нещо зелено или микс подправки.
Прибавете доматите. Продължете с готвенето до извиране на течността.
Добавете зеленчукова бульон или вода колкото е необходимо за ориза. Препоръчително е да е 3:1, но се съобразете с вида ориз.
Щом заври, сипете ориза. Овкусете със сол и разбъркайте, заравнете слоя ориз с шпатула или дървена лъжица.
Техниката за приготвяне на ориза с тиквички и домати на фурна е подобна на тази при приготвянето на паеля.
Оставете ястието да ври, разбъркайте 5 мин. Намалете котлона и гответе до извиране на течността.
Готовия ориз на тиган покрийте с фолио за около 10 мин., за да си обере топлото. След това сервирайте.
Добър апетит!
Коментари