Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Ябълков пай с богата плънка

Ябълков пай с богата плънка

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Ябълков пай с богата плънка
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
22/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Ако се чудите какъв десерт да спретнете днес, имаме чудесна рецепта за ябълков пай с богата плънка"

Необходими Продукти

  • за пълнеж
  • захар - 3 с.л.
  • ябълки - 4 бр.
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • за тесто
  • брашно - 280 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 100 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • краве масло - 120 г
  • лимонова кора - щипка настъргана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите този неустоим ябълков пай, първо обелете и нарежете ябълки на парчета. Сипете ги в малка тенджера, прибавете 3 с.л. захар и 3 с.л. лимонов сок към тях.

Оставете ги на котлона, за да омекнат. Щом това се случи, овкусете с канела и сипете ябълките в гевгир над подходящ съд, в който да се отцеди течността.

Тя ще ви бъде необходима за намазване на сладкиша с ябълки.

Брашното, бакпулвера и солта пресейте. Към сместа добавете жълтъка, яйцето, захарта и студеното масло, което сте нарязали на парчета. Последна прибавете кората от лимон за аромат.

Омесете тесто за пай - гладко и мекичко. Приберете го в хладилник за час-два да стегне. Това ще допринесе за хрупкавостта на сладкиша.

Една част от тестото заделете настрани (с големина на юмрук). Другото разточете върху набрашнена повърхност или хартия за печене. Трябва да се получи кръгла форма с диаметър 28 см.

За печенето на вкусния пай ще ви трябва тава 24 см с борд. Сложете тестото вътре, заравнете и по стените. Надупчете на няколко места с вилица.

Сипете равномерно плънката за пая. Разточете заделено тесто на тънка кора и сложете отгоре. С нож направете не много дълбоки разрези. Подгънете тестото.

Намажете сладкиша с отделения ябълков сос с помощта на четка.

Печете ябълковия пай с богата плънка до златист загар в предварително затоплена фурна на 180 градуса. Охладете и тогава нарежете на парчета.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: