Ябълков пай с богата плънка

Ябълков пай с богата плънка

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
553
6k
1k
2k
3
Ябълков пай с богата плънка
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
22/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне35 мин.
Сготви40 мин.
Общо75 мин.
Порции10
"Ако се чудите какъв десерт да спретнете днес, имаме чудесна рецепта за ябълков пай с богата плънка"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите този неустоим ябълков пай, първо обелете и нарежете ябълки на парчета. Сипете ги в малка тенджера, прибавете 3 с.л. захар и 3 с.л. лимонов сок към тях.

Оставете ги на котлона, за да омекнат. Щом това се случи, овкусете с канела и сипете ябълките в гевгир над подходящ съд, в който да се отцеди течността.

Тя ще ви бъде необходима за намазване на сладкиша с ябълки.

Брашното, бакпулвера и солта пресейте. Към сместа добавете жълтъка, яйцето, захарта и студеното масло, което сте нарязали на парчета. Последна прибавете кората от лимон за аромат.

Омесете тесто за пай - гладко и мекичко. Приберете го в хладилник за час-два да стегне. Това ще допринесе за хрупкавостта на сладкиша.

Една част от тестото заделете настрани (с големина на юмрук). Другото разточете върху набрашнена повърхност или хартия за печене. Трябва да се получи кръгла форма с диаметър 28 см.

За печенето на вкусния пай ще ви трябва тава 24 см с борд. Сложете тестото вътре, заравнете и по стените. Надупчете на няколко места с вилица.

Сипете равномерно плънката за пая. Разточете заделено тесто на тънка кора и сложете отгоре. С нож направете не много дълбоки разрези. Подгънете тестото.

Намажете сладкиша с отделения ябълков сос с помощта на четка.

Печете ябълковия пай с богата плънка до златист загар в предварително затоплена фурна на 180 градуса. Охладете и тогава нарежете на парчета.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: