Начин на приготвяне
Киселото зеле се накъсва на листа.
Всяко листо се нарязва, като се премахва средната част жила и останалата част се нарязва с домакинска ножица на малки листа.
Празът се почистват и измива много добре. Нарязва се на ситно.
Олиото се загрява и в него се изсипва нарязаният праз.
Празът се пържи 15 мин при продължително бъркане.
Оризът се измива до бистра вода и се прибавя към запържения праз.
Разбърква се много добре 5 мин.
Прибавя се червеният и черен пипер. Разбърква се много добре. Посолява се със сол и се прибавя чубрицата.
Разбърква се много добре и се отстранява от огъня. Оставя се да се охлади.
Във всяко парче кисело зеле се слага плънка и се завиват сарми.
Нареждат се в тенджера, на дъното на която са наредени ненарязани големи зелеви листа.
След като постните сарми се наредят в тенджерата, отгоре се слага чиния, която е обърната надолу, за да притиска сармите.
Заливат се с вода до половината на чинията.
Ретро сарми с праз и чубрица в тенджера от 1927 г. се варят 60 мин.