Начин на приготвяне
В купа си поставяме маята с малко 100 мл вода и добавяме захарта.
В друга купа си счукваме яйцата, но от тях си оставяме малко за намазване.
След като сме отделили малко от яйцата, към тях прибавяме топлото млякото, солта и олиото и вече разтворената мая.
Винаги си пресяваме брашното каквото и да правим.
Оформяме си кладенче и изливаме сместа малко по малко в кладенчето.
Оформя се лепкаво тесто, което месим в съда, докато се оформи на топка, а след това местим на плота и продължаваме месенето, докато тестото стане меко и не лепне и по ръцете.
Поставяме го в тава, набрашнена, покриваме го с фолио и оставяме да втаса.
Когато е готово, от тестото отделяме топка за вътрешността на питката, а останалото го разточваме на по-дебела кора и намазваме с мазнина.
От едната страна правим по дължината разрези, а другата оставяме така.
Завиваме на руло, като започнем от чистата, ненарязана част и завиваме към нарязаната.
Паричката поставяме някъде при навиването, така че да не се вижда.
Слагаме рулото в тава, която предварително сме намазнили.
Оформяме си розичка, която слагаме в центъра.
Оставяме питката да втаса, докато удвои обема си.
След това намазваме с яйце, което сме отделили, и поръсваме със сусам по желание.
Поставяме във фурната и печем на 180 градуса.
Печем за около 45 минути.
Оставяме празничната питка с паричка да изстине върху решетка.