Начин на приготвяне
В купа или направо в купата на миксера, се смесва газираната вода, захарта, бакпулвера, солта, содата бикарбонат, оцета и олиото, разбъркват се.
Постепенно се добавя брашното /на мен брашното ми беше точно 500 г, но е работена в планетарен миксер, което е от значение, дали е на ръка измесено тестото или в миксер/ и се измесва първо на ниска скорост на миксера, докато се поеме, а след това на средна скорост, около 10 минути.
Измесва се до напълно гладко нелепнещо тесто, оформило хубава топка.
Така оформеното тесто се поставя в купа, на която на дъното са сипани 3 - 4 с.л. олио. Покрива се със свежо фолио и се оставя на студено най-малко за 1 час или най-добре за 1 нощ.
Преседялото тесто се изважда с остро ножче се разрязва леко на кръст и се посипва през цедка с брашно. Слага в плоска тава, покрита с хартия за печене.
Отгоре върху содената питка се поставя по-голяма и малко по-дълбока тенджера да захлупи тестото. Тенджерата трябва да е такава, с която може да се пече, т.е. да няма пластмасови дръжки.
Така приготвена питката се поставя в загрята фурна на 220 градуса за 5 минути. Времето се измерва по часовник.
Намаляват се градусите на 200 и се пече за около 20 -25 минути.
Отстранява се тенджерата и се допича за още 10 - 15 минути.
Готовата златна содена питка се изважда, напръсква се с вода и се покрива с памучна кърпа.
Коментари