Содени пърженки

Содени пърженки
Снимка: Таня Тодорова - Матеева
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Бърза закуска от содени пърженки - всички у дома си хапват до насита"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 250 г/1 водна чаша голяма
  • яйца - 2 малки /може и с 1 голямо/
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • брашно
  • сол - 1 щипка
  • захар - 2 щипка
  • мас - за пърженето
  • масло - 1 малко кубче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, гасим содата в киселото мляко. Разбиваме яйцата със захарта и солта, докато се разтопят и яйцата станат на бяла пяна.

После слагаме киселото мляко с гасената сода.

Бъркаме до уеднаквяване на сместа, след това слагаме брашно и бъркаме с лъжицата, докато стане по гъсто.

Започваме да месим меко нелепнещо тесто. Трябва да бъде толкова меко, като меката част на ушенцето.

Разточваме и пържим мекичките в желаната от нас форма с мас и кубче масло за аромат.

Аз от тестото си изпекох и малка содена питка - стана вкусна и сполучлива.

Поднесете содените пърженки за закуска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: