Начин на приготвяне
Брашното се пресява в голяма тава.
Посредата се прави кладенче и се чукват яйцата.
В купа се слагат киселото мляко и содата бикарбонат, за да се активира. В кладенчето се прибавя захарта и активираното кисело мляко. Добавят се олиото, амонячната сода и ванилията.
Замесва се меко тесто, като постепенно се поема от брашното.
Тестото се разточва на тънко в правоъгълна форма. Нарязва се на ленти около 1 см. Подготвят се железни форми за фунийки. От лентичка тесто се навива фунийка, като се започва от върха.
Подготвя се тава с хартия за печене и готовите фунийки се нареждат в нея. Пекат се на 180 градуса до златисто.
Още горещи се отстраняват от формичките. Оставят се да изстинат.
Приготвя се кремът за фунийките. В тенджера се сипва прясното мляко да заври. Добавя се захарта. Оставя се да ври на слаб огън. В купа се разбиват жълтъците, брашното и ванилията.
Сместа се добавя на тънка струйка към прясното мляко, като непрекъснато се бърка с телена бъркалка. Завира и се отстранява от котлон.
Кремът се оставя малко да се охлади. Фунийките се пълнят с крема, като по-лесно е с пош.
Орехите се смилат на ситно. Напълнените фунийки се запечатват с орехите. Оставят се един ден, за да омекнат.
Припомнете си вкуса на детството с празничните сладки фунийки.