Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Морковена Торта»Морковена торта с крем и карамелен сос с орехи

Морковена торта с крем и карамелен сос с орехи

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Морковена торта с крем и карамелен сос с орехи
Снимка: Мария Симова
1 / 3
31/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Ако се дебютанти в смесването на вкусове, имаме чудесна идея за вашето начало - морковена торта с карамелен сос с орехи"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ¼ ч.ч.
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • олио - ¾ ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 15 г
  • канела - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • моркови - 3 ч.ч. настъргани на едро ренде
  • за крема
  • прясно мляко - 3 ч.ч.
  • брашно - 7 с.л.
  • захар - 0, 5 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • масло - 30 г
  • бял шоколад - 40 г
  • за сос карамел
  • захар - 1 ч.ч.
  • гореща вода - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • нишесте - 1 с.л.
  • масло - 60 г
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • орехови ядки - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата в купа пресейте брашното и прибавете щипка сол, канелата, бакпулвера и разбъркайте добре.

Отделно разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар на пухкав крем. Прибавете олиото, разбъркайте и сипете яйчената смес в купата при сухите съставки. Разбъркайте и прибавете настърганите моркови на едро ренде. Отново разбъркайте с шпатула до еднородна смес.

Сипете сместа в покрита с хартия за печене форма за торта с падащо дъно с диаметър 22 см.

Поставете формата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност за около 40 минути. Извадете тавата от фурната и оставете да се поохлади, срежете блата на 2 равни части по хоризонтала и оставете двете половини да се охладят напълно.

За крема в тенджера сипете млякото, захарта и брашното. Поставете тенджерата на умерен огън и при непрекъснато бъркане варите до сгъстяване на крема. Малко преди да свалите крема от котлона, добавете маслото, шоколада и ванилията, разбъркайте до еднородна и гладка смес. Покрийте крема със стреч фолио и оставете на хладно да изстине напълно.

За карамеления сос в тенджера изсипете захарта и поставете на котлона на умерен огън. Бъркайте, да се разтопи (но внимавайте да не загори) до приятен кафяв цвят на карамела.

Добавете горещата вода и бъркайте, докато се разтвори карамелът напълно. Добавете млякото с предварително разтвореното нишесте в него и бъркайте, докато се сгъсти. Накрая прибавете маслото и ваниловата захар, оставете напълно да се охлади карамеленият сос. След което прибавете нарязаните на малки парчета орехови ядки, разбъркайте.

Преди да започнете да сглобявате морковената тортата, разбъркайте крема с миксер, да бухне.

Поставете единия от блатовете в подходяща чиния и намажете с част от крема. Поставете върху него втория блат и отново намажете с крем отгоре и около така оформената празнична торта.

Разстелете отгоре с карамеления сос с орехи и оставете за няколко часа в хладилник.

Нарежете и сервирайте невероятно вкусната морковена торта с крем и карамелен сос с орехи на празничната ви трапеза!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Admin
Admin
Прекрасна идея за празниците. Весело посрещане на новата година!
31.12.2020 14:30
1
1
Покажи всички подкоментари