Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кадаиф»Кадаиф на топчета с мляко и шамфъстък

Кадаиф на топчета с мляко и шамфъстък

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Кадаиф на топчета с мляко и шамфъстък
Снимка: Мария Божилова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Уникално вкусен кадаиф с мляко и шамфъстък - изкушение, на което се отдаваме съвсем съзнателно"

Необходими Продукти

  • кадаиф на топчета - 500 г
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 1 л
  • вода - 500 мл
  • лимон - 5 капки сок
  • шамфъстък - 300 г с черупките
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кадаифът се слага в кръгла суха тава, която не е плитка.

Прясното мляко се сварява и се отделя каймакът.

Прибавя се 100 г захар и се вари на слаб огън при продължително бъркане 20 мин след завиране.

Със сух черпак се залива всяко топче с прясното мляко със захарта.

Оставя се на стайна температура да попива.

Докато кадаифът попива млякото, се приготвя вторият сироп. Не трябва да се приготвя заедно с първия, т.к. вторият ще изстине, а трябва да се прибавя 30 мин след първия сироп.

Водата с 500 г захар се сварява 20 мин на среден огън.

След като е готов, се прибавят капките лимонов сок и се разбърква много добре.

С втория сироп се залива отново всяко топче.

Шамфъстъкът се обелва и смила на брашно. Най-добре се приготвя с прясно смлян шамфъстък, за да попие от сиропа.

Смляният шамфъстък се нарежда върху всяко парче.

Кадаифът на топчета с мляко и шамфъстък се оставя да попие 1 час след втория сироп и шамфастъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: