Домашен хляб от лимец с мая

Домашен хляб от лимец с мая

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
366
3k
2k
1k
5
04/01/2021
"Здравословна идея за домашен хляб от лимец, която с удоволствие приемаме и изпълняваме"
Приготвяне15 мин.
Готвене45 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 249
  • Преглеждания за месеца67
  • Преглеждания за седмицата67
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа двата вида брашно. Прибавете към тях солта и разбъркайте. Оформете кладенче.

Затоплете водата и разтворете в нея маята и щипка захар. Оставете съда покрит за 10-15 минути, докато на повърхността се появяват малки балончета.

Прибавете втасалата мая към брашната, заедно със зехтина.

Замесете меко тесто. При необходимост добавете още 1-2 супени лъжици брашно за доомесване.

Намажете готовото тесто с малко олио или зехтин и го поставете в купа, покрито със стреч фолио за около един час.

След като тестото е удвоило обема си, го премесете за кратко и го оформете в желаната форма.

Направете по повърхността разрези с остър нож и го сложете във форма за хляб или малка тавичка, която е покрита с хартия за печене.

Оставете повторно да втаса за още 20-30 минути.

Загрейте фурната на 200 градуса и сложете хляба да се пече за около 40-45 минути. За готовност проверявайте с дървено шишче, защото всяка фурна е различна.

След изпичане увийте хляба с лимец в памучна кърпа и го поставете върху решетка, докато напълно се охлади.

Обичам да правя малки количества домашен хляб, затова и пропорциите са такива. Ако имате по-голямо семейство, увеличете количества на продуктите това здравословно хлебче.

Домашен хляб от лимец с мая е вкусен и ароматен.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар