Начин на приготвяне
Приготвяне на тесто:
Изсипете 400 г брашно в по-дълбок съд, добавете сол, суха мая и разбъркайте.
Добавете хладка вода и разбъркайте с кухненски робот. Омесете останалото брашно (100 г) и замесете по-меко тесто. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да престои 45 минути.
След това тестото за хляб се прехвърля върху набрашнена работна повърхност и с точилка се разточва в правоъгълна форма.
Навийте на руло (притискайте тестото с пръсти всеки път по време на разточването).
Поставете в тава за печене, застлана с хартия за печене, и намажете с хладка вода. Оставете да престои 45 минути.
След това отново намажете с хладка вода. Печете в добре загрята фурна на 180°C за 35 минути.
По средата на печенето намажете хляба с хладка вода.
Във фурната, преди печене, сложете съд, който ще направите от алуминиево фолио, и налейте вода в него, сложете го, докато фурната се загрява и докато печете хляб.
Извадете готовия пресен хляб от фурната и го оставете да се охлади на стайна температура.
Съвет: Не покривайте моя домашен хляб със суха мая, когато го извадите от фурната, а просто го оставете да се охлади на стайна температура.
Коментари