Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Моят домашен хляб със суха мая

Моят домашен хляб със суха мая

VecaVeca
Мастър Шеф
296812k
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Моят домашен хляб със суха мая
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6
"Когато казваме домашно, първо се сещаме за вкусен, мек домашен хляб"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • суха мая - 10 г
  • сол - 1 ч.ч.
  • вода - 300 мл
  • за намазване
  • вода - според нуждите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на тесто:

Изсипете 400 г брашно в по-дълбок съд, добавете сол, суха мая и разбъркайте.

Добавете хладка вода и разбъркайте с кухненски робот. Омесете останалото брашно (100 г) и замесете по-меко тесто. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да престои 45 минути.

След това тестото за хляб се прехвърля върху набрашнена работна повърхност и с точилка се разточва в правоъгълна форма.

Навийте на руло (притискайте тестото с пръсти всеки път по време на разточването).

Поставете в тава за печене, застлана с хартия за печене, и намажете с хладка вода. Оставете да престои 45 минути.

След това отново намажете с хладка вода. Печете в добре загрята фурна на 180°C за 35 минути.

По средата на печенето намажете хляба с хладка вода.

Във фурната, преди печене, сложете съд, който ще направите от алуминиево фолио, и налейте вода в него, сложете го, докато фурната се загрява и докато печете хляб.

Извадете готовия пресен хляб от фурната и го оставете да се охлади на стайна температура.

Съвет: Не покривайте моя домашен хляб със суха мая, когато го извадите от фурната, а просто го оставете да се охлади на стайна температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Солта е ч лъжичка а не чаша
25.01.2024 12:42
1
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Хлябът е чудесен и рецептата е точна и сполучлива. Благодаря!
18.06.2021 13:19