Начин на приготвяне
Смесете в купа двата вида брашно. Прибавете към тях солта и разбъркайте. Оформете кладенче.
Затоплете водата и разтворете в нея маята и щипка захар. Оставете съда покрит за 10-15 минути, докато на повърхността се появяват малки балончета.
Прибавете втасалата мая към брашната, заедно със зехтина.
Замесете меко тесто. При необходимост добавете още 1-2 супени лъжици брашно за доомесване.
Намажете готовото тесто с малко олио или зехтин и го поставете в купа, покрито със стреч фолио за около един час.
След като тестото е удвоило обема си, го премесете за кратко и го оформете в желаната форма.
Направете по повърхността разрези с остър нож и го сложете във форма за хляб или малка тавичка, която е покрита с хартия за печене.
Оставете повторно да втаса за още 20-30 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса и сложете хляба да се пече за около 40-45 минути. За готовност проверявайте с дървено шишче, защото всяка фурна е различна.
След изпичане увийте хляба с лимец в памучна кърпа и го поставете върху решетка, докато напълно се охлади.
Обичам да правя малки количества домашен хляб, затова и пропорциите са такива. Ако имате по-голямо семейство, увеличете количества на продуктите това здравословно хлебче.
Домашен хляб от лимец с мая е вкусен и ароматен.