Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Домашен хляб от лимец с мая

Домашен хляб от лимец с мая

Домашен хляб от лимец с мая
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Здравословна идея за домашен хляб от лимец, която с удоволствие приемаме и изпълняваме"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 150 г + 1 - 2 с.л.
  • пълнозърнесто брашно - 150 г
  • вода - 200 мл хладка
  • мая - 10 г прясна
  • сол - 1 ч.л. (равна)
  • захар - 1 щипка
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа двата вида брашно. Прибавете към тях солта и разбъркайте. Оформете кладенче.

Затоплете водата и разтворете в нея маята и щипка захар. Оставете съда покрит за 10-15 минути, докато на повърхността се появяват малки балончета.

Прибавете втасалата мая към брашната, заедно със зехтина.

Замесете меко тесто. При необходимост добавете още 1-2 супени лъжици брашно за доомесване.

Намажете готовото тесто с малко олио или зехтин и го поставете в купа, покрито със стреч фолио за около един час.

След като тестото е удвоило обема си, го премесете за кратко и го оформете в желаната форма.

Направете по повърхността разрези с остър нож и го сложете във форма за хляб или малка тавичка, която е покрита с хартия за печене.

Оставете повторно да втаса за още 20-30 минути.

Загрейте фурната на 200 градуса и сложете хляба да се пече за около 40-45 минути. За готовност проверявайте с дървено шишче, защото всяка фурна е различна.

След изпичане увийте хляба с лимец в памучна кърпа и го поставете върху решетка, докато напълно се охлади.

Обичам да правя малки количества домашен хляб, затова и пропорциите са такива. Ако имате по-голямо семейство, увеличете количества на продуктите това здравословно хлебче.

Домашен хляб от лимец с мая е вкусен и ароматен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: