Начин на приготвяне
В съд си разтваряме маята във водата, като към тях добавяме солта и захарта.
Готовата смес оставяме на топло да втаса.
Пресяваме си брашното правим кладенче и изсипваме маята.
Чукваме яйцата, добавяме маслото и олиото и омесваме меко тесто, което оставяме да втаса на топло.
Когато тестото е втасало, си оформяме кравая.
Можем да оформим по много начини питката за Коледа, в случая аз разделих тестото на две части.
От едната направих фитил, а от другото разделих на 4 части.
От трите изплетох плитка, а последното направих на топка.
Топката поставих между двата края, така че да не се виждат краищата.
А с плитката обвих фитила.
Поставяме кравая в тавичка, която предварително сме поставили хартия за печене и след това поръсваме с микс от семена.
Оставяме отново да втаса и тогава поставяме кравая за Коледа в печката да се пече до готовност.