Портокалово Панетоне

Портокалово Панетоне

17/01/2021
"В сезона на портокалите какво друго да приготвите, освен портокалово панетоне"
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо788
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

  • Квас с мая
  • прясно мляко - 80 мл
  • мая - 25 г жива
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 360 г (половината е за покриване на кваса)
  • Основно тесто
  • брашно - 200 г
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 120 г
  • кора от портокал - 1 с.л. фино настъргана, оранжевата част
  • сладко от портокал - 8 с.л. с корички
  • краве масло - 150 г меко
  • зехтин - около 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л. равна
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Портокалово Панетоне с неустоим аромат на уют.

1. За предварителния квас, натрошете маята в леко затопленото прясно мляко с щипка захар. Към тях сложете разбито едно яйце и 180 г от брашното. Разбъркайте или омесете до гладкост и оставете тестото да бухне, след това го покрийте с останалите 180 грама брашно.

Покрийте с прозрачно домакинско фолио, така че то да опира в брашното и приберете в хладилник за една нощ.

2. На другия ден извадете кваса за 30 минути на стайна температура и продължете с рецептата за панетоне.

3. В купата на кухненски робот сложете кваса с брашното и добавете останалите 200 г. брашно за основното тесто. Сипете яйцата, леко разбити със захарта и портокаловата кора.

Включете уреда да замеси тесто за 6 минути. Разбира се може да работите и на ръка, но за предпочитане с шпатула за тесто, тъй като в началото ще ви лепне доста.

Месенето продължава още 5 минути, през които добавяйте малко по малко мекото масло до цялостното му усвояване. Ако месите на ръка, времето е по-дълго до получаване на гладко тесто, което вече не е толкова лепкаво.

4. Покрийте купата с кърпа или стреч фолио и оставете да втаса за 1 час в топло помещение.

5. Премесете за 1-2 минути втасалото тесто, ще забележите, че вече почти не лепне, но ако все пак е твърде меко, поръсете с брашно или го работете с намазнени със зехтин ръце.

6. Върху набрашнен плот разтеглете тестото на правоъгълник и намажете със сладкото от портокали - то трябва да е гъсто и за предпочитане да има портокалови корички.

7. Сгънете като пакетче, спескайте и пак сгънете няколко пъти тестото. Разделете го на две равни части (всяка по 700 грама) и сложете във форми за панетоне или импровизирани такива.

Формите за панетоне са с височина 12.5-13 см и диаметър на основата 15.5 см. Ако нямате такива, можете да импровизирате с обикновена тавичка с този диаметър и да издигнете високите стени с хартия за печене. Има и специални хартиени пликове за Панетоне.

8. Оставете да втаса още веднъж, този път за повече време-2-3 часа, или докато тестото излезе почти на 1 см. от високата форма.

9. Печете на 170 градуса около 35 минути на ниска решетка. Наблюдавайте и ако започне да потъмнява много отгоре, покрийте с алуминиево фолио през последните 10 минути. Аз също така и намалям фурната на 160 градуса, за всеки случай.

10. Готовите разкошни портокалови козунаци панетоне охладете върху решетка, преди да нарежете.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар