Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пита за курбан

Пита за курбан

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575523335271
Пита за курбан
Снимка: Диана Андрова
1 / 4
22/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Курбанът си е курбан, но и тогава на трапезата трябва да има вкусна пита, вкусна и красива точно като тази"

Необходими Продукти

  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 1.2 кг
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • масло - 50 г
  • За намазване
  • олио - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирам маята със захарта, 2 с.л. от брашното и топлото мляко (не много топло, иначе ще убиете дрождите в маята), докато шупне - около 15 минути. Разбивам яйцата с киселото мляко, олиото и оцета. Пресяваме брашното със солта.

В средата на купчинката правя кладенче и сипвам в него шупналата мая и яйчената смес. Замесвам меко и гладко тесто, намазвам го с олио (за да не хване коричка) и оставям да втаса 1 час. Понеже питката е обредна трябва да я замесим преди всичко с желание, чисти мисли и добро настроение.

Замесването е ритуал, в който трябва да вложим цялата си позитивна енергия. Ако е овчи курбан може да оформите витката, като овца по следния начин: разделям тестото на 4 топки. От всяка топка оформям глава, ухо, крака и опашка на овцата. Останалото тесто правя на малки топчета, които залепвам едно за друго оформяйки тялото на овцата.

Слагам очи от черен пипер и ноздри от зърна кимион. Разбира се може и да я оформите и на рози. Розите ги приготвям, като разточвам тестото на обла с дебелина 1 см. С помощта на чаша изрязвам кръгове, които разрясвам на 4 , но не докрая.

В средата слагам малко топче тесто (от тестото, което ми е останало от изрязването на кръговете) и разрязвам тестото от 4 края, към средата. След това завивам една по една частите, към средата. След като сме оформили питата я оставяме да втаса 10 минути.

Намазвам с разбития с олио жълтък и пека 50 минути първо на 200 градуса, след това на 100 градуса. Готовата пита намазвам с масло и завивам с чиста кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка: