Начин на приготвяне
Сложете мидите в подсолена вода за 30 минути, за да изхвърлят пясъка, който съдържат. Изплакнете ги с леко топла вода.
Обелете скаридите, заделете месото, а обелките и главите залейте със водата и сложете да се сварят за 12 минути, като през последните две сложите и мидите. Прецедете бульона и отделете мидите, които трябва да са се разтворили.
Накълцайте скилидката чесън и я сложете в загретия на умерен огън зехтин. След секунди сипете доматеното пюре и нарязани на ситно червена и зелена чушка. Запържете всичко за 8 минути.
Сложете ориза и бъркайте още 1 минута да се запържи леко и той.
Налейте виното, портокаловия сок и бульона. Овкусете със сол, половината накълцан магданоз и шафрана и варете 12 минути.
Накрая добавете обелените скариди, варете с тях още 2 минутки и дръпнете от огъня.
Разпределете мидите в яхнията, оставете да почине 2 минутки и сервирайте поръсено с останалия магданоз.
Добър апетит!
* Тази ориз яхния с миди и скариди по валенсиански се нарича Arroz caldoso con gambas y almejas и идва от Валенсия, но често се приготвя и по цялото средиземноморско крайбрежие на Испания.
Традиционно се готви в дълбок съд - касерола с големи дръжки. Подобни са дръжките на тавата за паея - служат за по-удобен захват при готвене на огън или на газ с уреда пайеро.
Бульонът в ястието може да бъде и повече, за да е с чорбичка (caldo) - оттам и името- калдосо (caldoso).
Съществуват много различни видове Arroz caldoso според различните морски дарове или месо, които се използват като продукти.