Начин на приготвяне
Обелените картофи ги сваряваме и намачкваме, докато са топли, изчакваме да изстинат.
После счукваме две яйца вътре, прибавяме сол и разбъркваме добре, после поетапно започваме да прибавяме брашното и да омесване тесто.
Трябва да се получава незалепващо на ръцете картофено тесто.
Разделяме тестото на четири топки и всяка една разтягаме добре на ленти около големината на един пръст, които ги режем на малки топчета, от които с помощта на вилица се оформят форми. Аз използвах уребрен метал и ги оформих така, търкаляйки ги отгоре.
Готовите ньоки ги сваряваме във гореща вода. Когато са сварени, изплуват отгоре на водата и набъбват.
В тиган изсипваме готварската сметна, вътре прибавяме черен пипер, магданоз и с черпак слагаме ньоките вътре в сметаната, разбъркваме за две минути и сервираме топли картофени ньоки със сметана.