Начин на приготвяне
Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сварете ги в подсолена вода за около 30 минути. Картофите трябва да омекнат, но да не са разварени.
Отцедете ги и ги оставете да изстинат. След като изстинат ги минете през картофена преса. Смесете ги с маслото, брашното и жълтъците и подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре и оформете тесто.
Тестото не трябва да е прекалено лепкаво. Оформете малки топчета и с вилица ги притиснете леко, за да се оформят улейчета. Сложете тенджера с подсолена вода да заври.
Пускайте ньоките във врящата вода докато изплуват на повърхността. Изваждайте ги с решетъчна лъжица и ги слагайте в тавичка.
Междувременно загрейте малка бучка масло в тиган и запържете за кратко сварените ньоки.
Пригответе доматения сос, като запържите в зехтин лука и чесъна за кратко. Добавете нарязаните домати от кутия.
Оставете соса да къкри на слаб огън докато се сгъсти. Подправете със сол, черен пипер, захар и босилек. Поднесете ньоките със соса и поръсени с пармезан.
Домашните картофени ньоки с домати и пармезан са много вкусни.