Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтета с лек италиански сос

Кюфтета с лек италиански сос

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Иноватор
2692k7725
Кюфтета с лек италиански сос
Снимка: AneliaStefanova
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • За кюфтетата
  • свинска кайма - 500 г
  • сух лук - 1 глава
  • ориз - 2 с.л.
  • моркови - 2 бр.
  • риган - 1/2 ч.л.
  • мащерка - 1/2 ч.л.
  • босилек - 1/4 ч.л.
  • сол - 2 щипки
  • За соса
  • домати - 800 г от консерва
  • моркови - 1 бр.
  • олио - 20 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • сух лук - 1 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • брашно - 3 с.л.
  • риган - 1/2 ч.л.
  • мащерка - 1/2 ч.л.
  • босилек - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • канела - на върха на ножа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата се овкусява с подправките.

Лукът и морковите се настъргват на ситно и се прибавят при каймата.

Прибавя се и оризът и каймата се омесва.

Оформят се кюфтета с големина на едър орех и се оставят настрани.

За приготвянето на соса с ръце се намачкват консервираните домати, като люспите на доматите се отстраняват.

В тенджера се слага 1 литър вода и намачканите домати.

Лукът се реже на ситно, морковът се настъргва и се прибавят към соса.

Сосът се овкусява със сушените подправки, сол, захар, олио и съвсем малка щипка канела.

След като заври, към него едно по едно се пускат кюфтенцата.

Ястието се вари на умерено силен котлон, докато кюфтетата изплуват на повърхността или около тридесетина минути.

След това към кюфтетата със сос се добавя прясното мляко.

От брашното се прави рядка кашичка с вода, която се темперира с няколко лъжици от горещото ястие и се изсипва към врящата манджа.

Кюфтета с лек италиански сос се варят още 5 минути и се сваля от котлона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: