Начин на приготвяне
Традиционни сливенски милинки като от едно време.
В голяма купа налейте затоплените вода и прясно мляко. Натрошете маята и разбъркайте да се разтвори напълно. Прибавете олиото и от пресятото брашно на етапи, като вместите и солта в промеждутъка, бъркайте, докато е възможно с шпатула и замесете меко тесто. Поставете тестото в намазана с олио купа, покрийте със стреч фолио и оставете да втаса за 1 час.
Намажете с олио тава с диаметър 26 см, поръсете с брашно (за да не се плъзгат топчетата).
Премесете втасалото тесто и от него оформяйте малки топчета, които подреждате в тавата на малко разстояние едно от друго. Оставете да втасат милинките отново за около 40-50 минути.
През това време си пригответе заливката. В купа смесете брашното, водата, яйцето, солта и меките мазнини (тук, можете да замените маста с олио). Разбъркайте с миксер, докато получите еднородна и кремообразна смес.
Намажете втасалите милинки със заливката обилно и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност, за около 30 минути. Горещите милинки поръсете обилно с пудра захар и сервирайте топли.
Сливенски милинки – прекрасен спомен от ученическите ми години в родния ми град!