Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Традиционни сливенски милинки

Традиционни сливенски милинки

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Традиционни сливенски милинки4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Без сливенски милинки не сядаме на закуска - и вие ще бъдете така, щом опитате тези"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 150 мл
  • топла вода - 150 мл
  • прясна мая - 20 г
  • сол - 1 щипка
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - около 500 г
  • заливка
  • брашно - 1 с.л. препълнена
  • вода - 1 с.л. студена
  • масло - 70 г
  • свинска мас - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Традиционни сливенски милинки като от едно време.

В голяма купа налейте затоплените вода и прясно мляко. Натрошете маята и разбъркайте да се разтвори напълно. Прибавете олиото и от пресятото брашно на етапи, като вместите и солта в промеждутъка, бъркайте, докато е възможно с шпатула и замесете меко тесто. Поставете тестото в намазана с олио купа, покрийте със стреч фолио и оставете да втаса за 1 час.

Намажете с олио тава с диаметър 26 см, поръсете с брашно (за да не се плъзгат топчетата).

Премесете втасалото тесто и от него оформяйте малки топчета, които подреждате в тавата на малко разстояние едно от друго. Оставете да втасат милинките отново за около 40-50 минути.

През това време си пригответе заливката. В купа смесете брашното, водата, яйцето, солта и меките мазнини (тук, можете да замените маста с олио). Разбъркайте с миксер, докато получите еднородна и кремообразна смес.

Намажете втасалите милинки със заливката обилно и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност, за около 30 минути. Горещите милинки поръсете обилно с пудра захар и сервирайте топли.

Сливенски милинки – прекрасен спомен от ученическите ми години в родния ми град!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: