Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Оригинална рецепта за вкусен тутманик

Оригинална рецепта за вкусен тутманик

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Оригинална рецепта за вкусен тутманик2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • топла вода - 1 ч.ч. мярка 200 мл
  • топло мляко - 1.5 ч.ч.мярка 200 мл
  • захар - 1 с.л. гранулирана
  • суха мая - 1 пакетче (ако не половин опаковка прясна мая)
  • масло - 1 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 6 ч.ч. приблизително мярка 200 мл
  • Плънка
  • магданоз - 1 връзка
  • сирене - 300 г или на вкус
  • Заливка
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е един от най-добрите рецепти, които някога съм правила. Омесете добре тестото и обърнете внимание на времето за втасване.

Резултатът е вкусен и пухкав тутамник!

Приготвяме този вкусен тутманик, като първо смесваме млякото 200 мл с маята, захарта и солта. Разбиваме с бъркалка и започваме да добавяме по една мерителна чаша от 200 мл брашно, като след всяка хубаво разбъркаме до поемане на брашното.

След поемане на цялото брашно омесваме, докато спре да лепне тестото. Поставяме го в дълбока купа и покриваме хубаво да се надигне (времето е според това колко е топло помещението, в което е тестото). За по-бърз резултат го оставете във фурната за 30 мин на 50 градуса!

След втасване на тестото изваждаме го внимателно купата и разтегляме на фитил, които режем на четри парчета. Всяко парче разтягаме на фитил и сплескваме около 2 см и поръсваме със сирене (натрошено), нарязан ситно магданоз и маслото.

След това защипваме крайчетата, отново режем четири парченца и поставяме в намаслената тавичка. Така процедираме с останалите парчета тесто и поставяме в тавичката да втаса още веднъж за 30 минути.

Приготвяме заливката, като смесваме в купа яйцата, олиото киселото мляко и хубаво разбъркваме. Когато ретро тутманикът втаса, го заливаме със сместа от яйцата.

Поставяме в загрята фурна на 180-200 градуса до готовност и хубава коричка.

Насладете се на вкусния оригинален тутманик с чаша топло мляко или хубав айрян !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: