Начин на приготвяне
Продуктите в рецептата измерваме с чаена чаша с вместимост 250 мл.
Измиваме и начупваме на малки парченца карфиола и в отделен съд натрошаваме сиренето.
В дълбока купа разбъркваме яйцата с вилица, към тях добавяме киселото мляко, в което сме активирали содата бикарбонат. Овкусяваме млечната заливка със хималайска сол (около 1 ч.л. равна), като се съобразяваме и с това дали сиренето е солено (както е в случая) или предварително сме го обезсолили.
Намазваме кръгла тава (с диаметър около 30 см) с шарлан – нерафинирано слънчогледово масло. Нагъваме фините кори на хармоника, като ги подреждаме плътно една до друга в тавата. Поръсваме нагънатите кори отгоре с шарлан.
Поръсваме на различни посоки също и начупения пресен карфиол, натрошеното сирене, орехите и чубрицата (по желание може и сушена готварска мащерка).
След това с помощта на супена лъжица разпределяме отгоре млечната заливка, така че да има навсякъде равномерно (и по краищата).
Печем млечната баница на 200 градуса за около 25-30 минути до тъмно златист цвят.
Поднасяме още докато е топла, пухкава и ароматна!
Лесна млечна баница с карфиол и орехи, подходяща за обяд!
Чудно Вкусно!