Начин на приготвяне
Маята се разтваря с част от водата и захарта. Добавя се брашно и се разбърква да се получи гъста каша. Остава се на топло да втаса.
От останалите течни съставки и втасалата мая (без мазнините) се замесва меко тесто. Покрива се с кърпа и се остава да втаса.
Като удвои обема си, се разделя на 6 питки. Мазнините се смесват и питките се топят във нея. Разтеглят се на кръг, колкото дъното на тавата.
Помежду им се ръси натрошено сирене и по 2-3 с.л. от мазнината.
Така наредени плоските питки една върху друга се нарязват на квадрати. Пак се остава да втаса около 20 мин.
Маже се тутманикът с разбития жълтък и се залива със останалата мазнина.
Пече се на 180°C. Ако започне да прегаря, а ви се вижда, че не е изпечен тутманикът, покрийте с алуминиево фолио и допечете.
Сервирайте топлия дърпан тутманик със шарена сол и айран.