Начин на приготвяне
Обелваме и нарязваме зеленчуците на средни кубченца – червено цвекло, тиква, картофи и моркови, а карфиола – начупваме на розички.
Разстиламе ги в тавичка и поръсваме подправките, чието количество е добре да определим на вкус – хималайска фина сол, червен и черен пипер, индийско чили на прах (по желание), кимион, сушен босилек и готварска мащерка (сушена или прясна).
Поливаме тънка спирала от шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и разбъркваме всичко, за да се овкуси равномерно. Изравняваме зеленчуците в тавата и в единия ъгъл наливаме водата – количеството е според големината на тавичката - така че нивото на водата да е на половината или 2/3 от нивото на зеленчуците, за да няма много излишен сок след изпичането.
Печем на 250 градуса за около половин час – до приятна препечена коричка на печените зеленчуци.
Поднасяме зеленчуковия гювеч, докато е още топло. Подхожда си с любима свежа салата – например млечна, бобена или др.
Пикантен гювеч с карфиол, тиква и червено цвекло – ароматен и вкусен обяд!
Чудно Вкусно!