Начин на приготвяне
Измерваме количеството на продуктите в чаена чаша – 250 мл.
Подготвяме зеленчуковата плънка, като обелваме и нарязваме тиквата на малки кубченца, карфиола начупваме на малки парченца /розички/, а спанака нарязваме на ситно. Смесваме ги заедно.
В отделна купа разбъркваме продуктите за млечната смес – кисело мляко, сода, яйца, хималайска сол, малко черен пипер и накрая малко пълнозърнесто брашно.
Смесваме млечната със зеленчуковата плънка.
Намазваме с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) формичката за торта с подвижно дъно и ринг с диаметър около 17-18 см.
Разстиламе 2 те фини кори за баница. Намазваме първата кора с шарлан и я залепяме върху втората кора. Сгъваме ги като книга и разделяме на две части. Постиламе едната част по дъното на формичката, така че да стърчат нагоре краищата по стеничките.
Намазваме с 1 супена лъжица от млечната смес (без зеленчуци). Постиламе отгоре и другата част от слепените кори, но в различна посока, така че да се разминават краищата. Дъното и стеничките на формата да са покрити.
Прегъваме навътре крайчетата на корите, като внимаваме да не ги чупим, така че да се получат високи стенички.
Намазваме с шарлан с помощта на силиконова четчица. Сипваме млечно-зеленчуковата смес в кошничката от кори и леко изравняваме. Добре е овалният край на корите да е малко по-висок от плънката.
Печем соления пай на 180 °C до готовност (зависи от фурната – около 35-40 мин, може и повече, като последните минути, ако се е препекло повече отгоре, може да превключим фурната да пече само на долен реотан).
Уникален солен пай с кори за баница, карфиол и тиква - с хрупкава златисто-кафява коричка и сочна плънка!
Подходящ дори за солена торта на рожден ден!
Чудно Вкусно!