Начин на приготвяне
Джолана измиваме и подсушаваме. Овкусяваме го със сол и черен пипер, хубаво го намазваме и го оставяме настрани /може и в хладилника, за да престои/.
Обелваме картофите и нарязваме на големи парчета - един средно голям картоф на 2-3 части /примерно/. Гъбите също режем на 2 или 4 парчета, зависи от големината. Морковите режем на едри шайби.
Правим си соса, който ще добавим към джолана - смесваме месния бульон, бирата, меда и пушения червен пипер, разбъркваме добре.
Джолана го готвих в голяма тенджера с капак, но ще е супер и ако решите в гювеч.
Намазваме си тавата с олиото и слагаме вече нарязаните зеленчуци, като ги посоляваме на вкус със сол и черен пипер. Добавяме джолана между зеленчуците и останалите подправки - дафинов лист, бахар, чесънчетата на скилидки. Лука и пипера също добавяме - нарязани на едро.
Накрая добавяме и готовия бульон от бира, мед, бульон и пушен пипер, заливаме джолана и зеленчуците, леко разбъркаме.
Загряли сме си фурната на макс и в загрята фурна слагаме тавата с капак /или гювеч/. След 20 минути намаляваме фурната на 180 градуса и печем за три часа. Ако джоланът е голям, може като остане час и половина да го обърнете и от другата страна.
След като се изпече свинското го оставяме да почине 10-15 минутки и сервираме!
Крехкото джоланче с гъби и картофи е готово.