Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Крехко агнешко с пресни картофи и зелени подправки

Крехко агнешко с пресни картофи и зелени подправки

Крехко агнешко с пресни картофи и зелени подправки
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
220 мин.
Порции
8
"На някои хора пролетта им мирише на цветя, но ние винаги ще я свързваме с аромата на крехко агнешко с пресни картофки на фурна"

Необходими Продукти

  • агнешко - 2 кг
  • картофи - 1 кг (пресни)
  • масло - 50 г
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • левурда - 5 - 6 листа
  • джоджен - 2 стръка
  • лук - 1 връзка (пресен)
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете агнешкото на едри порционни парчета. Посолете всяко парче и оставете за 30 минути.

Измийте джоджена, дивия чесън и пресния лук.

Подмажете тава с малко олио.

На дъното разпределете зелените подправки, без да ги режете.

В купа смесете олиото, черния и червен пипер. Намажете всяко парче месо с получената смес. Подредете ги върху зелените подправки.

Измийте пресните картофи, без да ги белите. Направете им по няколко разреза от едната страна. Посолете и подредете картофите между месото с разреза надолу. Така картофите също ще се овкусят.

Нарежете маслото на парчета и сложете и него.

Сипете една чаша вода. Покрийте тавата с алуминиево фолио и я сложете агнешкото с картофи в загряна фурна на 200 градуса. Печете 3 часа, като по средата на печенето намалите температурата на 160 градуса.

След това махнете фолиото, залейте с отделения сос печеното агнешко с пресни картофи и върнете във фурната за още 10-15 минути до образуване на препечена коричка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: