Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Крехко джоланче с гъби и картофи

Крехко джоланче с гъби и картофи

Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
865903481
Крехко джоланче с гъби и картофи
Снимка: Румяна Стоянова
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
4
"От всичко ще си вземем - и от джоланчето, и от картофките, и от гъбките"

Необходими Продукти

  • свински джолан - 1 бр. /заден/
  • картофи - 4 - 5 бр. големи
  • чушки - 1 червена/1 зелена
  • моркови - 2 големи
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • лук - 3 глави
  • гъби - 3 - 4 големи
  • бахар - 3 - 4 зрънца
  • дафинов лист - 2 бр.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • месен бульон - 200 мл
  • бира - 200 мл /за предпочитане тъмна/
  • мед - 1 с.л.
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Джолана измиваме и подсушаваме. Овкусяваме го със сол и черен пипер, хубаво го намазваме и го оставяме настрани /може и в хладилника, за да престои/.

Обелваме картофите и нарязваме на големи парчета - един средно голям картоф на 2-3 части /примерно/. Гъбите също режем на 2 или 4 парчета, зависи от големината. Морковите режем на едри шайби.

Правим си соса, който ще добавим към джолана - смесваме месния бульон, бирата, меда и пушения червен пипер, разбъркваме добре.

Джолана го готвих в голяма тенджера с капак, но ще е супер и ако решите в гювеч.

Намазваме си тавата с олиото и слагаме вече нарязаните зеленчуци, като ги посоляваме на вкус със сол и черен пипер. Добавяме джолана между зеленчуците и останалите подправки - дафинов лист, бахар, чесънчетата на скилидки. Лука и пипера също добавяме - нарязани на едро.

Накрая добавяме и готовия бульон от бира, мед, бульон и пушен пипер, заливаме джолана и зеленчуците, леко разбъркаме.

Загряли сме си фурната на макс и в загрята фурна слагаме тавата с капак /или гювеч/. След 20 минути намаляваме фурната на 180 градуса и печем за три часа. Ако джоланът е голям, може като остане час и половина да го обърнете и от другата страна.

След като се изпече свинското го оставяме да почине 10-15 минутки и сервираме!

Крехкото джоланче с гъби и картофи е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: