Начин на приготвяне
Това е вариант за постна лазаня с доматен сос, която напълно може да задоволи каприза на всеки, който обича този вид паста, но по една или друга причина не може да консумира животински продукти в момента.
Е, наистина няма нищо, което да може да се сравни с един хубав бешамел с ароматно краве масло, но пък и този постен вариант е начин да направим постната лазаня истински автентична и да не и липсва нищо.
Първо се заемаме с доматения сос и зеленчуците.
Лука, целината и чесъна режем на ситно с остър нож или смиламе. Запържваме за 7-8 минути на умерен огън и добавяме зеленчуците, които сме избрали за обогатяване на нашата лазаня. Единствено ако са броколи или друг зеленчук, който няма нужда от дълга термична обработка, се слагат на по- късен етап.
Запържваме всичко за 2-3 минутки, сипваме доматеното пюре, сол, захар, водата и босилека. Готвим соса 25 минути под капак, а накрая може да махнем капака и бъркаме, за да редуцираме до желаната от нас гъстота.
Заемаме се с бешамела, като загряваме растителното олио, и в него запържваме брашното. Наливаме топло бадемово мляко или друго растително мляко и бъркаме енергично до гладкост. Подправяме със бял пипер, индийско орехче и сол и варим до сгъстяване около 10 минути.
За още аромат и плътност на бешамела можем да добавим и веган пармезан.
Корите за лазаня си подготвяме според указанията на пакета. Тези, които използвам аз изискват потапяне във вряла вода за 3 минути, после се отцеждат и започва подреждането.
Намазняваме тавичка с олио и поливаме тънък пласт бешамел. Редим пласт кори, пласт сос със зеленчуци или гъби, малко бешамел и някое веган сирене по желание и така до привършване на продуктите. Завършваме със кори и заливаме с бешамел.
Печем нашата веган лазаня на 180 градуса за 20-25 минути.
Добър апетит!