Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Постна лазаня с доматен сос

Постна лазаня с доматен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Постна лазаня с доматен сос7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Постна, но богата лазаня, която може да задоволи всеки вкус - има си и доматено сосче"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 250 г (паста без яйца)
  • доматено пюре - 600 г (или смлени пресни домати)
  • целина - 1/2 стрък селъри
  • бисилек - 2 щипки или на вкус
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • вода - 100 мл.
  • зеленчуци - 250 - 300 г микс по желание (броколи, тиквички, млад зелен фасул, гъби или др.)
  • сол - на вкус
  • зехтин - 50 мл.
  • За постен бешамел
  • растително мляко - 520 мл. бадемово, соево
  • олио - 45 мл.
  • брашно - 35 г
  • индийско орехче - 2 - 3 щипки
  • бял пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е вариант за постна лазаня с доматен сос, която напълно може да задоволи каприза на всеки, който обича този вид паста, но по една или друга причина не може да консумира животински продукти в момента.

Е, наистина няма нищо, което да може да се сравни с един хубав бешамел с ароматно краве масло, но пък и този постен вариант е начин да направим постната лазаня истински автентична и да не и липсва нищо.

Първо се заемаме с доматения сос и зеленчуците.

Лука, целината и чесъна режем на ситно с остър нож или смиламе. Запържваме за 7-8 минути на умерен огън и добавяме зеленчуците, които сме избрали за обогатяване на нашата лазаня. Единствено ако са броколи или друг зеленчук, който няма нужда от дълга термична обработка, се слагат на по- късен етап.

Запържваме всичко за 2-3 минутки, сипваме доматеното пюре, сол, захар, водата и босилека. Готвим соса 25 минути под капак, а накрая може да махнем капака и бъркаме, за да редуцираме до желаната от нас гъстота.

Заемаме се с бешамела, като загряваме растителното олио, и в него запържваме брашното. Наливаме топло бадемово мляко или друго растително мляко и бъркаме енергично до гладкост. Подправяме със бял пипер, индийско орехче и сол и варим до сгъстяване около 10 минути.

За още аромат и плътност на бешамела можем да добавим и веган пармезан.

Корите за лазаня си подготвяме според указанията на пакета. Тези, които използвам аз изискват потапяне във вряла вода за 3 минути, после се отцеждат и започва подреждането.

Намазняваме тавичка с олио и поливаме тънък пласт бешамел. Редим пласт кори, пласт сос със зеленчуци или гъби, малко бешамел и някое веган сирене по желание и така до привършване на продуктите. Завършваме със кори и заливаме с бешамел.

Печем нашата веган лазаня на 180 градуса за 20-25 минути.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: