Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното и го смесете със солта, захарта и сухата мая. Направете кладенче и чукнете в него едното яйце, добавете белтъка на другото яйце.
Запазете жълтъка му за намазване на балатонките. Добавете в кладенчето олиото и киселото мляко с разтворената в него сода.
Бъркайте от центъра навън, като постепенно прибавяте от брашното до получаването на меко тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно.
Оформете тестото на топка, намажете я с олио и я оставете да втаса за около 30 минути или докато удвои обема си.
Разделете кренвиршите на две, така че да получите 16 половинки. Разделете тестото на 16 топки и оформете от всяка фитил с дължина около 30 сантиметра.
Увийте по един фитил около всеки кренвирш. Подредете балатонките от едно време в тава, застлана с хартия за печене и на достатъчно разстояние една от друга.
Намажете ги със заделения жълтък. Оставете домашните кренвиршки на топло за около 10 минути, за да втасат още веднъж.
Печете вкусните тестени закуски в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-30 минути.