Начин на приготвяне
Маята се разтваря в 100 мл вода и захарта.
Яйцето и единият белтък се разбиват и се прибавят към маята.
Сипва се олиото. В дълбока купа се сипват продуктите и се замесва тесто - меко и нелепнещо.
Премества се на плот и се доомесва. Остава се да втаса покрито с кърпа.
Преди да се разточи, се отрязва едно топче, от което да изрежем сърца за украса на питката.
Останалото тесто се разточва на кръг тънък лист. Разрязва се на триъгълници и се завиват на кифлички.
Подреждат се във формата сърце.
Завива се и отново се остава да втаса. Когато бухне тестото и изпълни формата, се намазва с разбития жълтък.
Разточва се отделеното тесто и се изрязват с форми сърца.
Подреждат се върху питката и те се намазват с жълтък.
Поръсва се със сусам и мак и се изпраща във фурната. Любовната питка се пече на 200°C до златисто.