Начин на приготвяне
Изключително лесни и бързи за приготвяне мини хапки – оризови сърчица!
Предварително сваряваме в оризоварка ориз за суши или български сорт - с подобен слепващ ефект като за кимбап, и отмерваме около 2/3 чаена чаша.
½ от малка главичка червено цвекло, обелваме, измиваме и рендосваме на възможно най-финото ренде за шоколад и така фино рендосано внимателно го изстискваме в кафена чашка, без да попадат частици от цвеклото, а само ярко червен на цвят сок, който ще използваме за оцветяване на ориза.
Поливаме с изцедения сок ориза и овкусяваме с хималайска сол, млян черен пипер, сусамово масло, оцет балсамико и ябълков оцет – на вкус. Много внимателно и старателно разбъркваме, за да няма бучици слепен бял ориз, а равномерно всичкия да се оцвети в наситено розово цикламен цвят.
На рогозка за суши или върху чисто малко найлонче поставяме ½ лист водорасли Нори (разрязан лист на две по широчина, за да получим малко рулце (кръгло близо 3 см) за мини хапки във формата на сърчица.
По дължина в средата разстиламе ориза на равномерна лента - широка около 3х3 см.
С помощта на найлончето старателно завиваме рулото и задължително застъпваме краищата, за да се слепят (около 1 см). Хубаво оформяме рулцето и разрязваме на еднакви парченца широки около 1.5 см, с помощта на фин назъбен нож, който да е навлажнен преди всеки разрез, за улеснение и запазване цялостта на корите Нори.
Така получените малки кръгчета с пръсти оформяме във формата на сърчица. С помощта на дръжката на чаена лъжичка притискаме отгоре за сгъвка и в долната част притискаме с пръсти за завършек на формичката сърчице. От това мини рулце се получават около 14-15 бр. мини сърчица.
Подреждаме ги бяла чиния /плато/ с бамбукови клечки и по желание поръсваме с бял или черен сусам.
Харизматични хапки - мини оризови сърчица с водорасли Нори, подходящи за празника на влюбените Св. Валентин и други специални поводи, както и за декорация към празнични ястия!
Чудно Вкусно!