Начин на приготвяне
Изсипете нахутената вода (при стайна температура) в купа и разбийте сместа с електрически миксер, като постепенно добавяте лимоновия сок.
След няколко минути водата от нахут ще се превърне в стабилна, полу- компактна пяна, напомняща консистенцията на белтъците. В този момент постепенно добавете бялата захар и пудрата захар, продължава да разбиваме.
Използваните дози захар са същите като в швейцарската рецепта за безе. Възможно е да замените бялата захар с кафява захар: в този случай ще получите по-тъмен меренг. Тези, които искат по-компактен меренг, могат да добавят чаена лъжичка гума гуар към масата.
Загрейте фурната до 100 градуса (с вентилатор) и застелете две тави с хартия за печене.
Изсипете веганското меренге в сладкарски пош или с лъжица направете шапки, като гъбки върху хартия за печене в тава за печене. Като алтернатива могат да се приготвят блатове безе.
Поставете целувките от меренг във фурната и ги изсушете във фурната при 100 градуса за един час, като внимавате вратата да бъде леко отворена с дървена лъжица. След това намалете температурата до 80 градуса и продължете още 60-90 минути, докато вътрешността на безетата е напълно суха.
Оставете целувките във фурната изключени, с отворена врата, за една нощ. Съхранявайте целувките в пластмасова кутия, далеч от влага, за 3-4 седмици. Насладете се!
Веган целувките от нахут са чудни!