Хляб за диабетици

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хляб за диабетици
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Ако страдате от диабет или в семейството ви има хора с това заболяване, то задължително се придържайте към тази рецепта за хляб с брашно от спелта"

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 320 г + още за доизмесване и поръсване
  • вода - 200 мл
  • натурален квас - 80 г от ръж или друго пълнозърнесто брашно
  • сол - 2 щипки
  • олио - 1 с.л. + за намазняване на ръцете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Доскоро се смяташе, че хлябът трябва да бъде абсолютно забранен за хората, страдащи от диабет, тъй като при тях приемът на въглехидрати не е препоръчителен.

За щастие, това все повече се опровергава от учените и диетолозите.

Оказва се, че има начин диабетиците да консумират хляб, стига той да е в малки количества, съобразени със спецификата на индивидуалния случай и съгласувани с лекар или диетолог.

Има условие обаче - хлябът задължително да бъде пълнозърнест и най-вече от спелта или ръж.

Съдържанието на фибри и микроелементи в пълнозърнестия хляб прави абсорбацията на въглехидрати бавна, което помага за регулиране на гликемичния индекс.

Спелтата освен това съдържа антиоксиданти, бетакаротен и цинк, които контролират и въздействат на отделянето на инсулин, а високото съдържание на магнезий помага за по- лесното транспортиране на глюкозата.

Още по-полезен, според учените, е пълнозърнестият хляб, замесен с натурален квас, а не с мая.

Такъв е и хлябът, който ви представям в тази рецепта.

Квасът, използван от мен, е ръжен, отгледан от мен самата.

Преди да започна с приготвянето на хляба си освежавам кваса с лъжица-две брашно и същото количество вода. Оставям го да шупне и е готов.

Сипвам брашното от спелта в купа и разбърквам с водата, лъжица олио и кваса.

Омесвам тесто, което доста лепне и си поръсвам брашно и намазнявам ръцете си, за да ми е по-лесно.

Оставям за час два и пак премесвам, като вече добавям и малко сол. Повтарям това два-три пъти, в зависимост от времето, с което разполагам. При всяко месене поръсвам допълнително брашно. Процедурата е дълга, но пък приятна.

След последното преместване оформям хлебче и го поръсвам с брашно. Слагам в малка тавичка и оставям за последно втасване докато си удвои обема-2-3 часа.

Ако нямам време на същия ден, завивам във фолио и прибирам в хладилника, а на сутринта изваждам и чакам да бухне.

Пека в загрята на 210 градуса фурна за 15 минути, после намалявам на 170 градуса за още около 30 минути или докато се образува златиста коричка, която почуквам и ако издава звук на кухо, значи хлябът е готов.

Оставям да изстине върху решетка преди да нарежа.

Хлябът за диабетици е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: